Düsseldorf – Prowein


Laatst voelde ik me warempel een echte wijnprofessioneel. Zo moest ik om 6.30 uur opstaan om samen met mijn lieftallige en uiterst goed georganiseerde collega, Merel Schenkeveld (what’s in a name – want schenken kan ze als geen ander) naar het desolate Düsseldorf te vetrekken waar het jaarlijkse Prowein-evenement plaatsvond. Dit is de grootste wijnbeurs van Europa – zo niet de wereld, waar meer dan 5000 wijnproducenten staan om hun nieuwste jaargangen te laten proeven. 

Het waren twee lange dagen waarin we bijna 200 verschillende wijnen doorproefden. Met inktzwarte tanden en zielig strompelende voetjes, rondden we deze dagen van non-stop ruiken, walsen, proeven en spugen af. Elke wijnproducent die we spraken, bestookten we met steeds diepgaandere vragen, Merel noteerde in stenotempo de vloed aan informatie. Het leven van een wijnprof is soms best zwaar 😉

We doen het echter graag voor u. Het is immers de meerwaarde die we kunnen bieden aan onze gasten. Zo kunt u elke keer komen genieten van de strenge selectie die we soms met pijn in het hart moeten maken. We scholen ons suf, zodat we u op de hoogte kunnen houden van al het moois dat zich afspeelt op de wijngaarden en hopelijk komt u er snel van genieten.

Hieronder vijf wijnen die we in huis zullen halen. De meeste zijn in beperkte oplagen beschikbaar:

  • Méses, Vidèk 2007, Birgit Pfeinszl, Sòpron, Hongarije (alleen in magnum) – Samen met Merel was Birgit de mooiste vrouw op de beurs, maar ze is daarnaast vooral een goede en bevlogen wijnmaakster. We hebben al verschillende cuvées van haar op de kaart gehad, maar ik kijk ernaar uit deze te schenken. Het is nog mooi krachtig en levendig ondanks de leeftijd en de slankheid van de wijn.
  • Ceperello, Isola e Olena 2013, Chianti Classico, Toscane – Een iconisch huis, een begrip onder veel wijnliefhebbers. Veel concentratie en de Ceperello is fantastisch in kracht en balans. Echt een must-drink!
  • Meruge Blanca e Tinto, Lavradores de Freitoria, Douro – voor Portugese wijnen heb ik een zwak. De wijnen van Lavradores zijn prachtig gemaakt. Krachtig met genoeg frisheid en gemaakt van onuitspreekbare, lokale druivenrassen, wat ik erg charmant vind. De wijngebieden zijn onnavolgbaar mooi en die schoonheid proef je terug in het glas.
  • Traminer Trocken, Stefan Potzinger, Südsteiermark – deze wijn heb ik nog niet kunnen proeven, omdat hij nog in het vat zat te vergisten. Maar jaren geleden schonken we de droge traminers van Stefan en hij heeft juist van deze kruidige en moeilijke druif zijn showcase gemaakt. 2016 hoort ook weer te gek te zijn, dus ik ga het blind inkopen en kijk uit naar het resultaat.
  • Chateau Camplazens, Prémium La Clape 2015, Languedoc – Dit is gewoonweg fijn om te drinken. Al sinds het begin hebben we Camplazens op de kaart staan en nog nooit heeft dit huis ons teleurgesteld in kwaliteit. La Clape is één van de slechts drie cru appelaties in de Languedoc en Camplazens heeft een super prijs-kwaliteit. Je krijgt niet vaak zoveel wijn voor dat geld. Ook hier weer uitstekende balans, ondanks het zuidelijke temperament.

 

In de tussentijd probeert chef Bas de wereld te redden met een uiterst uitgekiend knutselwerkje

Terwijl wij In Düsseldorf hard aan het werk waren, stuurde Bas ons een foto van zijn nieuwste project. Daarop stond een grote, metalen
spiraal afgebeeld, dat ons hele keukenblad innam en tot aan de onderkant van de afzuigkap reikte. Aan de zijkanten stak een gecompliceerde weer-war van draden en tubes uit het prototypische apparaat.

Bas’ knutselwerkjes worden altijd door mij met veel scepticisme ontv
angen – bezorgd als ik ben voor stoppen die doorslaan, spontane ontbrandingen en explosies, maar toen ik de warmtewisselaar aan het werk zag of liever het resultaat ervan voelde, was ik toch erg onder de indruk. Van techniek heb ik weinig kaas gegeten,
maar ik zal u proberen uitleg te geven over de werking van de warmtewisselaar. Misschien dat u me onnozel vindt, want het principe is simpel.

Door de metalen buis die je aansluit op de kraan stroomt koud water. De spiraal zorgt voor een groot oppervlak die een pan met hete vloeistof, bijvoorbeeld een pan met bouillon, snel terug kan laten koelen – dat snel terugkoelen is goed voor de bouillon. Het water dat door de buis heenloopt, neemt de hitte over en dat verwarmde water kan je op zijn beurt weer gebruiken om bijvoorbeeld in te koken of in te wassen. Zo wordt warmte dus gerecycled!

Als gast zult u misschien niet gelijk profijt ondervinden van Bas’ meest recente ingenieuze uitvinding – eigenlijk die van Sebastiaan, zijn partner in many crimes, maar toch ook dit zijn zaken waar we ons mee bezig houden. Ik zie er belang in om goed met onze omgeving bezig te zijn. We zijn misschien niet het grootste restaurant, maar we zijn zeker bewust van onze plek in de maatschappij.

Inschrijven nieuwsbrief

Reserveer online of bel 020 320 6100