We mochten mee naar Frankrijk, Beaujolais en Bourgogne. En niet alleen mee om te kijken en te proeven, we mochten feesten met de wijnboeren. Bereid je maar voor zei Paul, onze importeur, want in de Beaujolais wordt het drinken serieus genomen. We maakten ons borst alvast nat.

Op zaterdag sloten we na het servies de boel af om meteen te vertrekken, de koffers stonden klaar en onze grote, groene thermoskan werd gevuld met een liter loeihete espresso. Op naar de Beaujolais, want het feest begon om 11.00 uur in de ochtend. Maar ach, wat bleek, niks is zo vrijblijvend als feesten met wijnboeren uit de Beaujolais. Je was welkom als en wanneer je kwam. Het enige wat je nodig had was een glas, dat werd herhaaldelijk gevuld. Gastvrijheid kreeg deze dagen een nieuwe vrijblijvende dimensie.

De schuur van Jean-louis Dutraive was het centrum van het meerdaagse feest. Dit kleine wijndomein werd wereldberoemd door de lofzang in Somm – in the bottle, een Amerikaanse documentaire over wereldberoemde wijnhuizen en over het werk van sommeliers. Een onverwachte roem voor de toch al populaire Dutraive, maar over deze charmante wijnmaker kan je gelukkig zeggen: “hij is gewoon zichzelf gebleven”. Op het feest droeg menig bezoeker T-shirts met I love Gamay en dronk eenieder slechts Beaujolais. Waar het om draaide was ons snel duidelijk. Door de aderen van deze wijnboeren stroomt enkel sap van Gamay.

2015 wordt geroemd als één van de beste jaren van de Beaujolais. Er is niet veel meer over. Bij Beulings hebben we nog een paar flessen “Part de Grives” en de laatste vijf flessen Lieu-dit “Champagne”. In 2016 werd er nauwelijks iets gemaakt door Dutraive, want een hagelbui vernietigde een groot deel van de oogst. Ook 2017 ziet er zorgelijk uit.

De wijnen van Dutraive worden zo een zeldzaamheid. Om het leed te verzachten zullen spoedig de wijnen arriveren van Mee Godard. Een prachtige Koreaanse wijnmaakster uit Morgon. Haar hoogste cuvée Morgon, Côte de Py, wordt één van onze nieuwe paradepaardjes. Stille wateren, diepe gronden, dat is Mee en zo ook haar wijn. Beetjes mysterieus en ook wat complex. Ik ben stiekem een beetje verliefd geworden, nu u nog!

Reserveer online of bel 020 320 6100