…In de tussentijd probeert chef Bas de wereld te redden met een uiterst uitgekiend knutselwerkje…

Terwijl wij In Düsseldorf hard aan het werk waren, stuurde Bas ons een foto van zijn nieuwste project. Daarop stond een grote, metalen
spiraal afgebeeld, dat ons hele keukenblad innam en tot aan de onderkant van de afzuigkap reikte. Aan de zijkanten stak een gecompliceerde weer-war van draden en tubes uit het prototypische apparaat.

Bas’ knutselwerkjes worden altijd door mij met veel scepticisme ontvangen – bezorgd als ik ben voor stoppen die doorslaan, spontane ontbrandingen en explosies, maar toen ik de warmtewisselaar aan het werk zag of liever het resultaat ervan voelde, was ik toch erg onder de indruk. Van techniek heb ik weinig kaas gegeten,
maar ik zal u proberen uitleg te geven over de werking van de warmtewisselaar. Misschien dat u me onnozel vindt, want het principe is simpel.

Door de metalen buis die je aansluit op de kraan stroomt koud water. De spiraal zorgt voor een groot oppervlak die een pan met hete vloeistof, bijvoorbeeld een pan met bouillon, snel terug kan laten koelen – dat snel terugkoelen is goed voor de bouillon. Het water dat door de buis heenloopt, neemt de hitte over en dat verwarmde water kan je op zijn beurt weer gebruiken om bijvoorbeeld in te koken of in te wassen. Zo wordt warmte dus gerecycled!

Als gast zult u misschien niet gelijk profijt ondervinden van Bas’ meest recente ingenieuze uitvinding – eigenlijk die van Sebastiaan, zijn partner in many crimes, maar toch ook dit zijn zaken waar we ons mee bezig houden. Ik zie er belang in om goed met onze omgeving bezig te zijn. We zijn misschien niet het grootste restaurant, maar we zijn zeker bewust van onze plek in de maatschappij.

Inschrijven nieuwsbrief

Reserveer online of bel 020 320 6100